0
Your Cart
No products in the cart.

Olasz házi citromos jégkása

Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de Antonio és én a nagy melegben szívesen fogyasztunk egy olasz hűsítő jégkását. 
Ilyenkor egy igazi sziciliai cukrászdába megyünk.
Szerencsénkre ehhez nem kell Szicíliába mennünk. 🙂 Köszönet a délieknek, hogy északra is elhozzták/elhozzák az igazi déli konyhaművészetet, hagyományokat, így kedvünkre élvezhetjük a déli nyalánkságokat északon is.    

Ha már volt lehetőséged Szicíliában nyaralni, akkor nagy valószínűséggel volt szerencséd a fantasztikus szicíliai jégkását megkóstolni.
Ha azonban nem tudod, hogy miről van szó, akkor mindjárt elmagyarázom.

A granita a sziciliai konyha egy tipikus hideg kanalas édessége. Gyakran fogyasztjuk reggelire a tipikus szicíliai félgömb formájú briossal.
A jégkásá egy folyékony részben fagyott készítmény. A fagyihoz képest inkább darabos mintsem krémes.
Sokféle ízesítésben élvezhetjük: mandula, pisztácia, kávé, eper, faeper stb.

Mivel továbbra is tombol a meleg, úgy döntöttem, hogy készítek belőle itthon is.
Ma egy olyan ízűt fogok készíteni, amely a szicíliai hagyomány része: citromosat.

Nézzük a receptet!

Hozzávalók  –  Ingredienti:
Fél liter víz  –
   Mezzo litro di acqua 
Fél liter citromlé   –   Mezzo litro di succo di limone   
25 dkg cukor   –   250 gr di zucchero 

1. A vízet és a cukrot egy kis fazékba öntjük.  –  Versare l’acqua e lo zucchero in un pentolino.

2. Felrakjuk a tűzhelyre.  –  Mettere sul fornello.

3. Felolvasszuk a cukrot  a vízben.  Nem kell felforralni a vízet, a cukor elolvadt, ha a víz visszanyerte átlátszó színét.   –   Sciogliere lo zucchero nell’acqua. E’ pronto quando l’acqua diventa trasparente. Non deve bollire.

4. Kifacsarjuk a citromokat és leszűrjük a citromlevet, hogy csak a tiszta lé maradjon.    –   Spremere e colare il succo di limone per eliminare i semi e la polpa.

5. Öntsük mindent egy műanyag vagy fém edénybe.    –    Versare il tutto in un recipiente di plastica o di metallo.

6. Keverjük meg és kóstoljuk meg.   –   Mescolare e assaggiare.
A keverék legyen édesebb, mint amit ízlésed szerint ennél. A hideg jégkásánál kevésbé érezni a cukor ízét.

7. Várjunk néhány percet, hogy kihűljön.    –   Attendere qualche minuto per farlo raffreddare.

8. Lefedjük fóliával.   –    Coprire con la pellicola.

9. És a mélyhűtőbe tesszük 3 órára.     –     E mettere nel freezer per 3 ore.

10. Jól keverjük el egy villával, hogy összezúzzuk a képződött jégkristályokat.    –     Mescolare bene con una forchetta, per rompere i primi cristalli di giaccio.

11. Lefedjük és visszatesszük a mélyhűtőbe további 60 percre.    –   Ricoprire e rimettere nel freezer per altri 60 minuti.

12. Ismételjük meg ezt az utolsó lépést még kétszer-háromszor.    –    Ripetere gli ultimi due passi altre 2-3 volte.

13. Idővel a jégkása fehér színű lesz, ebből tudod, hogy elkészült.   –  Col tempo la granita prenderà il suo colore bianco. A questo punto sarà pronta.

Egy finom jégkása titka a jégkristályok méretében van. Minél kisebbek a kristáyok, annál krémesebbnek érezzük a szánkban.

Tárolása: 
Napokig tárolhatod a fagyasztóban. Felszolgálás előtt tedd a hűtőbe kb. egy órára, hogy lassan felolvadjon a megfelelő állagra.
Az elkészítés alatt képződött jégkristályok nem vésznek el. Jégkásád napok múlva is isteni lesz.

Próbáld ki!

Az olasz citromos jégkása (olaszul granita al limone) videóreceptet pedig ezen a linken vagy a képre kattintva éred el.

Timea és Antonio