0
Your Cart
No products in the cart.

Olasz sós torta

Ciao!
Szereted a sós tortákat?

Én több mint húsz éve, amikor először láttam ilyet, nagyon idegenkedtem tőle, édesszájú lévén. Aztán, amikor Pármába költöztünk, és megkóstoltam sógornőmnél az ottani híres „ERBAZZONE”-t (amelyet spenóttal készítenek), akkor jöttem rá, hogy milyen jók is ezek a sós torták. Megtanultam az Erbazzone receptjét, de egy idő után elkezdtem én kreálni. Végül is azt rakhatunk bele, amihez éppen kedvünk van, vagy amit szeretünk.

A sós tortáról mind a mai napig úgy tartják, hogy a középkorból származik.

Általában társaságban, összejöveteleken vagy ünnepeken előételként vagy egytálételként fogyasztjuk, de ugyanolyan finom bármilyen más alkalomra, mint például egy hétköznapi ebédre, vacsorára vagy akár egy piknikre. Sokszor fordulhatunk a sós tortához, amikor ötlethiányban szenvedünk, vagy kevés időnk van főzni.

Fantasztikus tulajdonsága, hogy megszámlálhatatlan variánst tudunk kreálni egy alapreceptből. Azt használunk fel hozzá, amit akarunk, vagy amit éppen a félig üres hűtőben találunk, és lehetőségeinknek csak kreativitásunk szab határt. A tortánkhoz adhatunk zöldségeket, hús-, vagy haltermékeket. Mindig fantasztikus kisegítő megoldás bármilyen alkalomra.

Sós tortát készíthetünk leveles tésztából, omlós tésztából, pâte brisée-ből vagy akár pizzatésztából is.

Én ez alkalommal brokkolival készítettem el a tortát, és még annak is ízlett a családban, aki eddig még csak meg sem akarta kóstolni őket.

Nézzük!
Először is szükségünk van a tésztára. Én készen veszem: pasta brisé.
Ha házilag szeretnéd elkészíteni, akkor a következőkre lesz szükséged.
Hozzávalók:
250 g farina (=liszt)
100 g burro (=vaj) morbido (=puha)
1 pizzico di sale (=egy csipet só)
70 g di acqua fredda (=hideg víz)

Gyúrd jól össze a hozzávalókat, és egy törölgetőruhába tekerve hagyd a hűtőben 15 percig pihenni.

Akkor nézzük a torta elkészítésének (szerintem) izgalmasabb részét! Kreativitásunk valóban szárnyra kaphat!

Terítsd ki a tésztát a tepsibe. (Hagyd a sűtőpapírt a tészta alatt, hogy ne ragadjon oda.)

Készítsd elő a hozzávalókat!

il prosciutto cotto [prosutto kotto] – főtt sonka
la pancetta [páncsettá] – császárszalonna
il formaggio [formáddzso] – sajt
il parmigiano [pármidzsáno] – parmezán sajt
la ricotta [rikottá] – túró
l’uovo [uovo] – tojás
i brokkoli [brokkoli] – brokkoli
il sale [szále] – só

A császárszalonnát én apró csíkokra vágtam és megpirítottam.

Alulra rakj egy réteg főtt sonkát.

Keverd össze a túrót a tojással, majd a reszelt sajttal és a parmezánnal. Ne feletsd el a sót sem. Illetve, ha más fűszerrel szeretnéd még ízesíteni.

A keveréket simítsd el a tepsiben. Szórd a tetejére a brokkoli darabokat és a császárszalonnát. Vagy akár már előtte is összekeverheted őket a túrós masszával.

Hajtsd vissza a kilógó tésztát.

Süsd meg 200 fokon 15 percig.

Jó étvágyat!!!

Még egyszer kihangsúlyoznám, hogy az a király ebben a receptben, hogy úgy variálod, ahogy akarod. Az adagokat és hozzávalókat is lehet ízlés szerint igazítani.
Jó kreálást kívánok!

YouTube csatornámon videóreceptemet is megnézheted !

Szép napot!

Tímea